S-au nascut dupa Revolutie, intr-o Romanie fara granite, au crescut odata cu internetul si au lumea la picioare. Au fost educati sa nu mai accepte orice li se impune. Vor mult timp liber, pun placerea inaintea castigului si dau cu piciorul sfatului batranesc conform caruia daca vrei sa reusesti in viata trebuie sa muncesti pe branci. Sunt Generatia Y: frumosi, aroganti, creativi si indrazneti. Reusesc in viata, tot mai des, fara ajutorul celor mari, fiindca pun pasiune in tot ceea ce fac.

Vizonati video aici: 

Untitled

Abia a implinit 19 ani si pentru trecatori e un pusti care ia o pauza intre lectii. Dar aparentele inseala. Iar adevarul e de-a dreptul revoltator: in timp ce multi romani isi tocesc coatele prin facultati sau cauta un loc de munca, acest copil este deja mic intreprinzator. De 3 ani, Elekes Levente – pe scurt, Levi – isi castiga existenta, iar la parinti mai merge doar in vizita – fiindca tot de atunci locuieste si se intretine singur. Nu e nici bogat, dar nici sarac.

A dat lovitura pe cand avea 16 ani: pe internet – si nici macar nu e expert in programare sau aplicatii. Pur si simplu a avut fler. Pe cand mai toti romanii se uitau doar la filme incarcate pe reteaua globala, el se gandea cum sa scoata bani din ele. In 2011, filmele romanesti de pe YouTube nu aveau reclame. Levi a contactat reteaua si a devenit unul din primii romani – platit prin contract pentru reclamele repartizate pe contul sau.

Si-a facut video-blog, si s-a apucat sa vorbeasca in eter despre probleme care il macinau. Pentru fiecare reclama vazuta de cineva care accesa pagina lui, castiga cativa bani, si asa a facut primii bani de buzunar. Apoi a incercat marea cu degetul: sa convinga marii creatori de continut din Romania, care aveau milioane de accesari pe net, ca el poate fi impresarul lor online. Si sa le aduca bani. Cu tupeu a contactat trupa pe care o venera: BUG Mafia.

Elekes Levente Levi cu Tataee de la BUG Mafia

A venit si ne-a zis Vreau sa ma ocup eu de canalul vostru de YouTube!”, povesteste Tataee, unul dintre membrii trupei. „Avea 15 ani, dar parea foarte, foarte copil, parea de 12 ani. Si ma gandeam Ce sa fac eu cu tine?” Un an intreg i-a batut la cap pe cei de la BUG Mafia. In cele din urma s-au intalnit la un concert, la Brazi si Tataee i-a dat parola de la canalul BUG Mafia de pe YouTube.

Asa ca de 3 ani, pe internet, pustiul e mana dreapta a lui Tataee de la BUG Mafia. Vaneaza si ucide orice postare care incalca drepturile de autor ale trupei si administreaza cu talent conturile virtuale BUG Mafia. Un procent din incasari e al lui. Baiatul de 16 ani a convins mai multe trupe romanesti si din Ungaria ca le poate fi de folos in promovare si apararea drepturilor de autor pe net. Deja de 3 ani, aceasta e meseria lui.

De la mama a plecat tot la 16 ani, promitand sa n-o faca de rusine. Avea motive intemeiate sa plece: lucra mult si nu-i placea sa fie intrerupt ca sa duca gunoiul sau sa faca alte treburi prin casa.

Despre aventura mutarii singur acasa, povesteste mai in gluma mai in serios pe video-blogul sau. Nu a avut cine sa-i dea bani: „Tata are Dacie, eu ii imprumutam pe ei, cine sa-mi dea bani?

Mama e om simplu, fost electrician la uzina, azi – cofetar. Spune ca i-a oferit fiului dragoste, dar recunoaste ca nu intelege ce face el. Stie doar ca nu cere niciodata bani. Isi aminteste ca la 4 ani a vrut sa mearga singur la gradinita, cu autobuzul.

Noua generatie nu mai tace: Levi si-a pus mai toti profesorii in cap, protestand la ore: ca informatiile predate sunt invechite sau inutile. „Pe mine nu mai interesa viata sexuala a albatrosului, de exemplu. Sunt detalii pe care nu le voi folosi niciodata in viata”. Insa profesorul de filosofie l-a indragit, pentru curajul sau de a pune totul la indoiala! Iar Levi isi aminteste ca batranul dascal e singurul care l-a facut sa invete cu placere, fiindca puteau discuta deschis despre viata. Insa, profesorul recunoaste ca elevul era de-a dreptul incomod: „M-a intrebat pe mine cat castig si cat am pensia, la care normal ca n-am mai zis nimica. Zic, hai sa discutam altceva, despre femei, de pilda”.

Profesorul recunoaste ca intreg sistemul de invatamant a ramas rau in urma. Noua generatie e insetata sa invete, dar pune intrebari la care profesorii nu mai au raspuns, iar riscul este urias: dispretul fata de educatie. Si ca o aroganta, copilul rebel, plamadit in era Internetului, a refuzat sa-si mai dea Bacul.

Mama n-are ce sa-i reproseze – mai ales ca nu refuza niciodata daca e nevoie sa stea dadaca pentru fratiorul sau de un an. Asa ca din sufrageria sa de adolescent, baiatul isi urmeaza visul: pe un pupitru incropit din 2 scaune, isi aseaza leptopul, in care a scris toata noaptea pentru video-blog. Prietenul sau filmeaza: o poveste despre o portocala, care, trista ca nu o place toata lumea, s-a transformat in banana sperand ca va fi mai iubita.

Viseaza ca povestile postate de el in retea vor ajunge in sufletul oamenilor: Vrea sa schimbe mentalitatea. Militeaza pe net pentru hrana sanatoasa, pentru iubire si tolerata, pentru diminuarea consumului si a poluarii. Nu si-a luat masina, desi ar fi putut. Prefera trenul si bicicleta si e convins ca daca transportul in comun ar fi gratis in orasul lui, copiii n-ar mai suferi de astm bronsic.

A spart toate tiparele. La fel ca el sunt mii de tineri – stiu ce vor chiar daca noi nu-I intelegem. Si din seaua bicicletei, are indrazneala de a da sfaturi celor mari: „Sa aiba curaj sa treaca de limite, asta au parintii nostri de fapt: niste limite, niste bariere, care trebuie daramate.

Nu-I pasa ca cei mari il considera inconstient,nu-I e teama ca-si va frange gatul. Face ce-I place, si nu simte ca munceste, e fericit, iar pentru el, viitorul in Romania, suna mai bine decat oriunde in lume.

*Articol preluat de pe siteul Stirile ProTv.ro, reportaj realizat de Anca Nastasi si difuzat in data de 1 decembrie 2014.