Mulți antreprenori se pricep foarte bine la detectarea problemelor, dar foarte puțini sunt cei care au reușit să transforme problemele în oportunități satisfăcătoare și cu impact. Cel mai probabil nu pentru că sunteți o persoană negativă – ci pentru că creierul dumneavoastră este de fapt programat să identifice și să se concentreze asupra problemelor. În efortul de a vă proteja, creierul dvs. este în permanență în căutare de amenințări, probleme și obstacole care trebuie evitate sau depășite. Am fost conectați în acest fel încă de la începutul timpului.

În teorie, acest lucru nu sună ca o problemă, dar în realitate (mai ales în realitatea unui antreprenor) acest mod de abordare a vieții ne poate orbi de la oportunitățile care ne schimbă viața, aflate chiar în fața noastră. Iată șase pași pentru a evita acest lucru și, în cele din urmă, pentru a permite obstacolelor să vă ajute să deveniți mai rezistent și mai neobosit în urmărirea obiectivelor dumneavoastră. Faceți acest lucru data viitoare când viața sau afacerea dvs. vă prezintă o provocare sau o minge curbă pe care nu ați văzut-o venind:

1. Ajungeți la adevărul obstacolului

De multe ori, atunci când ne confruntăm cu o problemă, suntem prea aproape de ea pentru a o vedea așa cum este cu adevărat. Înainte de a încerca să rezolvi ceva, acordă-ți timp și spațiu pentru a evalua obstacolul așa cum este el. Faceți acest lucru privind obstacolul în mod obiectiv și eliminând emoțiile și orice prejudecată. Acest lucru poate fi cu siguranță mai greu pentru unii, dar este esențial să vă asigurați că sunteți sigur că știți clar care este problema reală înainte de a vă arunca cu capul înainte în crearea unei soluții. Prea mulți antreprenori își abordează problemele puternic orbiți de emoții, ceea ce îi face fie să înghețe și să nu facă nimic, fie să alerge cu toată viteza înainte cu zeci de soluții ineficiente și idei nealiniate.

Întrebați-vă: Care este adevărata problemă aici? Care este gravitatea reală a problemei? Este ceva ce poate fi rezolvat efectiv chiar acum sau trebuie să aloc mai mult timp și spațiu pentru a o evalua și pentru a găsi soluții de brainstorming?

2. Schimbați-vă perspectiva

Oricât de simplu ar părea acest lucru, nu este atât de simplu în aplicare. Primul pas pentru a crea ceva grozav dintr-o situație mai puțin ideală este să alegi să o vezi altfel. În loc să vă gândiți la problemă și să vă concentrați toată energia pe faptul că există o problemă, provocați-vă să o priviți dintr-un unghi nou.

De exemplu, dacă un client important cade, înseamnă asta că, în cele din urmă, nu vă veți atinge obiectivul lunar sau anual de venituri? Nu. Dar dacă, în schimb, ați alege să vedeți acest lucru ca pe o oportunitate de a crește prețurile sau de a lansa acea nouă ofertă la care nu ați încetat să vă gândiți? Dacă acel client care s-a retras a fost de fapt o binecuvântare deghizată și te-a salvat de dureri de cap de luni de zile?

Transformarea obstacolelor în oportunități începe prin a deveni intenționat în ceea ce privește modul în care le privești – și prin a te autodenunța atunci când ești negativist. Ceea ce se concentrează crește, așa că, dacă te concentrezi pe problemele tale, problemele tale vor crește în subconștient. Cheia este să vă antrenați creierul să gândească pozitiv și să caute soluții.

3. Eliminați “eșecul” din vocabularul dumneavoastră

Dacă nu ai crede că eșecul este posibil, ce ai face? Percepția ta asupra problemelor tale se va schimba instantaneu dacă te decizi să adopți una dintre credințele mele preferate: Eșecul nu există. Există lecții de învățat în fiecare moment de încercare, dar asta este tot. Eșecul nu trebuie să fie o opțiune în viața ta, dacă nu-i permiți să fie.

Atunci când treci prin viață crezând că este cu adevărat imposibil să eșuezi, dintr-o dată obstacolele nu mai par atât de imposibile. Ești capabil să treci prin capitolele dificile amintindu-ți că înveți lecțiile care îți schimbă viața, în loc să “eșuezi”.

Data viitoare când te afli în fața unui obstacol și îți este teamă să eșuezi, întreabă-te pur și simplu ce ai face chiar acum dacă eșecul nu ar fi o opțiune. Te vei trezi că avansezi mai repede, cu mai multă încredere și mai puțină teamă.

4. Concentrează-te pe ceea ce poți face – nu pe ceea ce nu poți face

Complementar pasului unu, acesta este următorul pas pentru a-ți antrena creierul să fie rezilient și orientat spre soluții. Nu este o coincidență faptul că cei mai de succes antreprenori din lume au capacitatea de a detecta o problemă și de a găsi rapid o soluție pentru a o rezolva.

În loc să vă lăsați creierul să se concentreze asupra lucrurilor care nu pot fi controlate, clarificați mai întâi tot ceea ce se află sub controlul dumneavoastră. Faceți o listă cu tot ceea ce puteți controla chiar acum. Vei fi surprins când oportunități la care nici măcar nu te-ai gândit vor începe să se prezinte în mod natural – și te vei simți încrezător în capacitatea ta de a depăși obstacolul.

5. Preia-ți puterea înapoi

Gândește-te la un moment din viața ta când ai fost răspunsul la o problemă. Adevărul este că, de multe ori, devenim orbi și uităm că deținem toată puterea necesară pentru a lansa acea nouă afacere sau pentru a crește la nivelul următor în orice moment. Doar știind acest lucru ar trebui să te împuternicească să te ridici, să-ți amintești cât de capabil ești și să faci următorul pas pentru a depăși obstacolul și a crea ceva incredibil din el.

6. Gândește-te la “oamenii mai întâi”

Dacă ai avut vreodată un mentor sau un coleg care ți-a spus cât de important este să îți proiectezi afacerea cu clientul pe primul loc, au dreptate. Afacerile care adoptă o abordare centrată pe client au o trecere aproape garantată pentru a reuși și a se remarca pe piață ani și ani de zile. Așadar, atunci când vă confruntați cu următoarea problemă în calitate de antreprenor, provocați-vă să vă gândiți cum ați putea găsi o soluție care să vă ajute nu numai pe dumneavoastră, ci și pe clienții dumneavoastră. Păstrarea clientului ideal în prim-planul minții tale este o modalitate garantată de a crea o experiență excelentă la care clienții tăi vor să revină în continuare – și de a găsi modalități creative de a trece peste obstacolele tale.

În concluzie: Confruntarea cu probleme este inevitabilă ca antreprenor. Atingerea versiunii tale de succes nu înseamnă să îți dorești să îți îndepărtezi problemele, ci să le abordezi dintr-o nouă perspectivă. Cu toții avem obstacole – ceea ce contează este ceea ce faci cu ale tale.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com