Nu există un set de reguli clare pentru păstrarea sănătății emoționale în timpul unei pandemii, iar oamenii din întreaga lume trec prin momente dificile în acest context. Fiecare lider s-a confruntat cu momente de criză, atât mari cât și mici. Între timp, sfârșitul perioadei de izolare la nivel mondial nu se întrevede încă. Pe măsură ce perturbarea rutinei noastre zilnice continuă, angajații și liderii deopotrivă pot experimenta transformări emoționale, sentimente de iritabilitate și de conștientizare a deconectării. Fie că încearcă să lucreze de la distanță în timp ce copiii țipă în camera alăturată sau se confruntă cu pierderea locului de muncă, resursele interioare ale tuturor sunt la limită.

Construirea rezilienței emoționale îi ajută pe lideri să se adune pentru a învăța, să își revină din șoc și să găsească noi strategii de a face față. Reziliența emoțională poate fi cultivată, dar necesită timp și implicare. Luând măsuri în fiecare zi pentru a vă consolida reziliența emoțională, puteți restabili echilibrul, puteți face „depozite” în „contul dvs. de reziliență” și puteți deveni un lider mai bun după această criză și în viitor.

1. Masca de oxigen mai întâi

Atunci când resimțiți stres și oboseală pe o perioadă îndelungată, judecata, gândirea strategică și raționalitatea se pot deteriora și pot distorsiona deciziile. Oamenii pot avea probleme de concentrare și se pot simți ieșiți din ritm sau chiar în derivă atunci când se confruntă cu mai multe cicluri de schimbare și incertitudine. Oboseala poate avea un impact real, așa că liderii trebuie să aibă grijă de ei în primul rând. Așa cum ni se amintește la fiecare zbor cu avionul, pentru a putea avea grijă de ceilalți, trebuie să avem grijă mai întâi de noi.

2. Propriile gânduri negative

Gândurile și sentimentele anxioase sunt la ordinea zilei în timpul unei crize. În loc să le dăm la o parte și să încercăm să scăpăm de ele, trebuie să le acceptăm. Evitarea emoțiilor negative le face doar mai puternice și mai de durată. Dacă doriți să reduceți din puterea unui gând negativ, exersați meditația mindfulness. Observați emoțiile și senzațiile negative pe măsură ce acestea apar, observați-le cu curiozitate, numiți-le fără să le judecați și apoi dați-le drumul. 

3. De ce trebuie să ne împărtășim poveștile personale de impact

Deși de obicei liderii trebuie să-și stăpânească emoțiile pentru a conduce organizațiile până la ieșirea dintr-o criză, reprimarea sentimentelor poate avea un impact asupra eficienței. Angajații care se confruntă cu frica și incertitudinea ar putea face speculații privind întâmpinarea acelorași provocări de către liderii lor. O modalitate de a arăta empatie față de angajați este de a vă împărtăși emoțiile și poveștile despre impactul personal.

Într-un mesaj video adresat angajaților Nestle, CEO-ul Mark Schneider a recunoscut impactul asupra lui și a familiei sale și a explicat modul în care compania face tot posibilul să se descurce în această situație fără precedent. CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a vorbit despre grijile sale personale privind fiul său de 23 de ani, Zain, care este nevăzător și suferă de paralizie cerebrală. El a spus că una din cele mai bune modalități pe care le-a găsit pentru a face față anxietății este de a se concentra pe micile progrese pe care le poate realiza în fiecare zi. 

4. Cum să fii stăpân pe starea ta de bine

Adoptarea unei abordări holistice în ceea ce privește îngrijirea de sine atunci când vine vorba de corpul, mintea și spiritul dvs. vă poate minimaliza susceptibilitatea la boli și vă poate consolida rezistența. Ocupați-vă de lucrurile de bază, cum ar fi somnul și sportul. Mergeți la culcare la aceeași oră în fiecare seară și țineți tehnologia departe de dormitor. În plus, nu mai intrați pe rețelele de socializare cel puțin cu o oră înainte de a merge la culcare pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului. Sportul realizat cu regularitate vă sporește capacitatea de reziliență, iar râsul are beneficii psihologice demonstrate.

5. Reechilibrare rapidă

Practicarea meditației mindfulness cu regularitate vă poate ajuta să găsiți nivelurile critice de calm și putere interioară pentru a vă putea confrunta cu provocările externe. Cu cât exersați mai mult, cu atât vă permiteți să rămâneți în clipa prezentă, construindu-vă reziliența emoțională. Sunt multe aplicații care oferă exerciții simple dar eficiente pentru antrenarea minții, crescându-vă abilitatea de a vă concentra la prezent.

6. Cât mai multă reflecție

Harvard Business Review recomandă auto-reflecția ca strategie crucială pentru construirea rezilienței emoționale. Reflecția vă poate scoate din ciclul frustrării, dezamăgirii și fricii. Când liderii sunt în criză, ei pot lua decizii proaste și reacționa excesiv. Dacă vă faceți timp pentru auto-reflecție, veți putea găsi răspunsuri mai clare. 

7. Acceptarea optimismului

Optimismul are legătură cu reziliența. Adoptarea unei perspective pozitive în timp ce vă luptați cu pesimistul dvs. interior poate aduce beneficii tangibile, inclusiv performanțe mai bune la locul de muncă, o sănătate mai bună și o calitate a vieții îmbunătățită. Optimismul nu este o soluție atotcuprinzătoare, dar vă poate determina să conduceți cu empatie și să vă întrebați: „Cum pot să o ajut pe această persoană să aibă o zi mai bună?” Imaginați-vă bogăția de oportunități și sentimentul de speranță pe care îl puteți aduce la locul de muncă în fiecare zi, cu acea perspectivă.

8. Sistemul de susținere trebuie să fie de bază

Prioritizarea relațiilor și conectarea cu oameni empatici și înțelegători ne reamintesc că nu suntem singuri. Contactul personal este valoros și prețios, dar acum nu este atât de accesibil. Pentru a vă construi rezistența psihologică și a vă consolida sentimentul de apartenență, stabiliți comunicări și conexiuni regulate cu grupurile, de la egal la egal.

9. O investiție individuală

Construirea capitalului emoțional este la fel de necesară ca și creșterea contului dvs. bancar. Cercetările au arătat că antrenamentul individual poate fi un mod eficient de a accesa metodele de reziliență, de a îmbunătăți productivitatea, de a consolida implicarea și de a construi reziliență emoțională.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: inc.com