În fiecare zi, milioane de oameni caută pe Google o versiune a întrebării ”sunt normal?” Cuprinși de teamă sau rușine, mulți dintre noi ne folosim de internet pentru a afla dacă emoțiile sau comportamentul nostru sunt situate în afara normalității.
Simplul fapt că atât de mulți oameni își pun întrebări precum ”este normal să vorbești cu tine însuți?” sau ”este normal să am dificultăți în a mă concentra?” demonstrează cât de comune sunt aceste ”probleme”.  Mai mult decât atât, dacă datele statistice ale motoarelor de căutare online nu vă sunt suficiente, vă puteți liniști aflând că cercetările științifice au confirmat același lucru: doi psihologi au publicat un studiu în ”Trenduri din Științele Cognitive” care susține că avem cu toții ciudățeniile noastre, dar este perfect normal să fii puțin ciudat.


Citește și Singurul „secret” al comunicării eficiente


Nu există ”normalitate”
Ca să simți că faci ceva ciudat, trebuie, în primul rând, să crezi în existența normalității – o stare optimă sau standard privind un anumit aspect al vieții.
Cercetarea Yale, în schimb, ne ajută să înțelegem mai bine faptul că lumea nu se împarte în persoane normale și anormale sau comportamente ideale și ciudate. Analizând o multitudine de caracteristici fizice și psihologice, autorii au ajuns la concluzia că este aproape imposibil să tragi o linie de demarcație între trăsăturile ce țin de ”normalitate” versus cele care marchează  ”anormalitatea”.

Există, într-adevăr, cazuri extreme, unde anumite caracteristici sau comportamente sunt categoric nesănătoase. Dacă, de exemplu, anxietatea voastră vă împiedică să ieșiți din casă, atunci ar trebui să căutați ajutor specializat, dar, pentru toate celelalte cazuri mai puțin evidente, există aproape de fiecare dată un mix de rezultate pozitive și negative.

Uitați-vă la felul în care funcționează anxietatea în mod normal. Vă simțiți ciudat pentru că sunteți mai predispuși la anxietate decât majoritatea cunoștințelor voastre? Știința, mai exact psihologia evolutivă, ne-a arătat că rolul anxietății este de a vă menține în siguranță și de a vă ajuta să memorați anumite lucruri cruciale, chiar dacă nu vă oferă o stare plăcută. Per total, puteți privi, atunci, anxietatea ca pe ceva pozitiv sau ca pe ceva negativ? Sau analizați predispoziția către comportamente riscante. Dacă vă aflați în partea ”neînfricată” a spectrului, există o șansă mai mare să ajungeți în situații periculoase, dar, în același timp, aveți și șanse mai mari să vă lansați propria afacere de succes. Propriile noastre slăbiciuni și puncte forte sunt, de cele mai multe ori, interdependente.

Din aceste motive ar trebui să fiți mult mai pozitivi în privința așa-ziselor voastre ciudățenii său slăbiciuni. ”Cu toții căutăm să atingem un ideal artificial, mitic, indiferent dacă este vorba de aparențe fizice, inteligență sau personalitate. Trebuie, totuși, să recunoaștem importanța variațiilor și a diversității, în noi înșine, dar și în cei din jur,” conchide Holmes, unul dintre cercetători.

Niciunul dintre noi nu este normal, iar pentru asta trebuie să sărbătorim!

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog

Sursa:
Inc.com