De câte ori nu vi s-a întâmplat să fiți concentrați asupra realizării unei sarcini importante, doar pentru a fi distrași câteva secunde mai târziu de o avalanșă de mail-uri ce v-au inundat căsuța poștală electronică? De foarte multe ori, înainte să vă dați seama, ajungeți să vă pierdeți tot timpul răspunzând la mail-uri, în loc să vă rezolvați sarcinile cu adevărat importante.

De altfel, mulți dintre noi chiar suntem dependenți de mail. În momentul în care oamenii își verifică mail-ul, creierul uman eliberează hormonul plăcerii numit dopamină. De asemenea, mai trebuie luat în calcul și faptul că nu vrem să fim prinși pe nepregătite în cazul în care se regăsește ceva important printre mail-uri, deși, în realitate, cei mai mulți angajați doar procrastinează în timpul verificării căsuței poștale electronice. Totuși, există posibilitatea ca această nevoie de a verifica mail-ul constant să fie transformată în ceva productiv și să vă folosiți de acea energie pentru a face lucruri mult mai importante.

De ce suntem dependenți de mail?

Un motiv pentru care oamenii devin obsedați de verificarea constantă a mail-ului este pentru că, după ce aceștia reușesc să își parcurgă întreaga căsuță electronică, au senzația că au realizat ceva important. Acest lucru se datorează dopaminei eliberate de creier, acesta “răsplătind” omul pentru sarcina pe care a îndeplinit-o.  În momentul în care ne decidem să verificăm și să răspundem la toate mail-urile, ceea ce facem de fapt este să ne preocupăm de sarcinile altora în detrimentul propriilor obiective.

Schimbarea atitudinii vis-a-vis de mail

Primul pas pentru a transforma această dependență într-o  muncă cu adevărat productivă este să nu mai lăsăm mail-urile primite să ne dicteze programul. Trebuie ca angajații să realizeze că mail-ul este un instrument proiectat pentru a-i ajuta în munca lor și nu un instrument făcut pentru a le controla job-ul. Dacă oamenii vor începe să privească mail-ul ca pe un instrument de ajutor și nu unul care îi înrobește la și mai multă muncă, timpul petrecut verificându-l se va reduce semnificativ.

Progresul trebuie să devină vizibil

Pentru a putea depăși stresul provocat de căsuța poștală electronică și de numărul interminabil de mail-uri, este recomandat să vă folosiți de un calendar. Printați-vă activitățile și sarcinile pe care le aveți de îndeplinit, împărțiți-le pe zile și păstrați calendarul mereu la vedere. Veți putea să vă urmăriți progresul mult mai ușor și, de asemenea, planificarea sarcinilor de zi cu zi va deveni o joacă de copii. Progresul este unul dintre cele mai puternice instrumente de motivație pe care oamenii le au la dispoziție. Orice proiect poate fi împărțit în nenumărate sarcini mai mici, astfel încât să vă monitorizați îndeaproape progresul, iar motivația și engagement-ul vor crește exponențial.

Great People Inside oferă soluții complete de evaluare și ușor de utilizat în toate procesele de resurse umane, de la atragerea și selecția candidaților potriviți până la dezvoltarea, integrarea și retenția angajaților. GR8 Productivity Gap este un instrument eficient pentru a măsura evoluția unui angajat de-a lungul timpului. Prin compararea a 2 evaluări făcute înainte și după training, instrumentul îți permite să analizezi atât dezvoltarea angajatului, cât și implicarea acestuia pe parcursul acestui proces. Având acest aspect în minte, evaluarea poate fi folosită ca un instrument pentru eficientizarea dezvoltării angajaților cât și pentru programele de management al talentelor. Pentru mai multe detalii, click aici.

solicita evaluare gratuita blog

Sursa:
https://www.fastcompany.com