Te simți obosit în fiecare după-amiază? În fiecare săptămână ți se întâmplă să nu ai idee cum a trecut weekendul atât de repede? Simți că greutatea întregii lumi se apasă pe umerii tăi?

Iar, în această dimineață, ți s-a părut extrem de complicat să te ridici din pat pentru a ajunge la muncă și ai amânat până în ultimul moment? Dacă te regăsești în aceste descrieri, Clinica Mayo afirmă că te îndrepți către (sau deja experimentezi) un caz de epuizare profesională (burnout).

Dacă răspunzi afirmativ la cel puțin una dintre următoarele șapte întrebări, există o șansă foarte ridicată să suferi de epuizare profesională:

  1. Îți este foarte greu să te motivezi să ajungi la muncă?
  2. Odată ajuns, îți este greu și să începi să lucrezi?
  3. Ai devenit mult prea cinic sau critic la locul de muncă?
  4. Ești iritabil sau nerăbdător la locul de muncă?
  5. Îți lipsește energia energia fizică sau cea emoțională?
  6. Te simți deziluzionat în privința jobului?
  7. Suferi de dureri de cap sau de spate inexplicabile?


Citește și Perspective psihologice asupra motivării angajaților: abilități native sau dezvoltate?


Epuizarea profesională este un lucru foarte serios, ce poate necesita atenție medicală. Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face de unul singur pentru a-ți îmbunătăți situația:

  1. Învață să spui “nu”.

Dacă te afli într-o astfel de situație, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să spui “nu”. Oprește-te din a accepta noi sarcini și nu te mai oferi să rezolvi fiecare problemă care apare.

  1. Deleagă mai multe responsabilități

Este timpul să împarți responsabilitățile cu subordonații tăi. Delegând,pe lângă redobândirea energiei, îți vei dezvolta și abilitățile de leadership.

  1. Găsește un echilibru

Există multe cauze pentru epuizarea profesională, dar cea mai comună este dezechilibrul dintre viața personală și muncă. Oricât de mult nu ți-ai dori să admiți asta, va trebui să accepți că organizația poate supraviețui câteva ore în absența ta. Așadar, lasă-ți laptopul, email-urile și grijile la birou, atunci când se termină orele de lucru.

  1. Mănâncă mai sănătos

Poate că nu există nimic mai gustos pentru tine decât un burger, cola și cartofi prăjiți, dar niciun doctor nu va recomanda o astfel de dietă. Dacă mănânci mai bine, te simți mai bine.

  1. Fă exerciții fizice

Chiar dacă ai programul foarte încărcat și nu îți face plăcere să exersezi, chiar și cel mai ocupat director executiv își poate dedica o oră pe zi pentru propria sănătate. Fie că este vorba și de o simplă plimbare la prânz, beneficiile mișcării zilnice se vor face remarcate pe termen lung.

  1. Odihnește-te

Nu vei primi nicio medalie pentru că dormi doar 4 ore pe noapte, în afară, poate, de cearcăne și de oboseală. În medie, orice om are nevoie de 8 ore de somn.

Epuizarea profesională este serioasă, dar acești 6 pași vă vor ajuta să vă regăsiți echilibrul și să preveniți o astfel de situație în viitor.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog