Sir Richard Branson a afirmat, „De fiecare dată când mă întreabă cineva «care este veriga lipsă între un om de afaceri promițător și unul care chiar a atins succesul? », mentoratul este primul lucru care îmi vine în minte. Sfătuirea oamenilor cu privire la modul în care își pot îndeplini obiectivele reprezintă adesea un lucru neglijat.” Mentoratul poate schimba viața unui om, atât în bine cât și în rău. Pentru a vă face o idee cu privire la impactul mentoratului, urmăriți acest videoclip (are puțin peste 3 minute). Este un mini documentar care promovează Mentor Act, o propunere de lege cu scopul de a reduce delincvența juvenilă din Statele Unite, prin intermediul mentorilor. Filmul a fost produs de revista Esquire, care a intervievat deținuții participând în prezent la Programul de Mentorat pentru Succes al Departamentului Penitenciarelor din Kansas (Kansas Department of Corrections Mentoring for Success Program). Viețile acestor deținuți au fost distruse de „mentorii” lor (oamenii de care ascultau și care i-au învățat să comită infracțiuni).
În videoclip puteți vedea cât de importanți sunt mentorii și cât de multă influență pozitivă sau negativă pot avea. Unul dintre deținuți povestește cum a cunoscut un om care, din spusele lui, i-a dat primul pistol, l-a învățat tot ce nu știa. Altul afirmă: „Când eram copil, voiam să merg pe urmele tatălui meu, dar nu a fost bine că m-a crescut un tată alcoolic. El bea câte șase până la opt litri de bere pe noapte, iar eu credeam că e normal. Am devenit alcoolic înainte de adolescență.” Bărbatul în cauză a fost acuzat de omor de gradul doi după ce l-a ucis pe tatăl vitreg al prietenului său, fiind aflat sub influența alcoolului. Warren Bennis a afirmat: „ Cei patru ani ca ofițer de infanterie în Al Doilea Război Mondial m-au tras în jos. Am văzut cum comandanții îi făceau să sufere pe subalternii lor. Viețile noastre erau în joc, iar eu am asistat la cele mai bune și cele mai rele exemple de leadership… Acestea până când Doug McGregor, pe atunci decanul universității Antioch, m-a ajutat. Gândirea lui a pus în lumină o arie de studiu – leadership, dezvoltarea organizației, dinamica grupurilor – despre care altfel nu aș fi aflat că există. El m-a ajutat să îmi pun în valoare calități pe care nu știam că le am. El nu mi-a recunoscut doar potențialul, dar m-a ajutat și să am încredere în mine.” În prezent, Bennis este autor de prestigiu pe tema leadership, profesor de administrația afacerilor și președinte fondator al Leadership Institute din cadrul Universității South Carolina.
Mentorii pot fi un factor determinant în viitorul unei persoane, putând avea de asemenea un impact foarte însemnat la locul de muncă. Oamenii pe care îi conduceți vă vor privi cu admirație și vă vor lua acțiunile ca model. De aceea, este important să le dați un bun exemplu angajaților (sau copiilor, sau oricărei alte persoane care vă va cere sfatul). Ca manager, prin mentorat puteți dobândi feedback de valoare, cunoștințe și susținere, putând să vă transmiteți mai departe expertiza și cunoștințele instituționale. Pentru început, îmbunătățirea propriilor abilități de leadership se poate transmite și angajaților. Dacă vă implicați în activități de mentorat, va trebui să vă formulați expertiza și experiențele, ceea ce va pune în lumină erorile sau provocările pe care le întâmpinați în mod uzual. Veți începe, de asemenea, să vă vedeți cu alți ochi organizația, iar sentimentul de satisfacție personală și împlinire nu va ezita să apară.
Forbes a formulat șapte sarcini pe care un manager eficient trebuie să le realizeze pentru a deveni un bun mentor:
1. Dezvoltați și definiți relația
Acest lucru presupune să vă evaluați disponibilitatea proprie și să selectați o persoană al cărei mentor veți fi, o persoană pe care, cu timpul, veți ajunge să o cunoașteți din ce în ce mai bine. Relația dintre dumneavoastră va fi una de încredere, permițându-vă să vă stabiliți obiectivele și să dezvoltați o legătură puternică.
2. Sponsorizați
Crearea de noi oportunități pentru discipolul dumneavoastră îi va permite acestuia să își dezvolte noi abilități prin care va putea să își îmbunătățească performanța și să își crească nivelul de vizibilitate în cadrul organizației.
3. Priviți problema în ansamblul ei
Mentorii sunt întotdeauna cu ochii în patru pentru a depista atât oportunitățile cât și situațiile nocive. Conform articolului, trebuie să fiți atent la zvonuri, la oamenii care intră în conflict cu discipolul, la persoanele care abuzează sistemul, la sarcinile cu vizibilitate redusă sau dezavantajoase și la sarcinile cu vizibilitate ridicată sau avantajoase.
4. Îndrumați și consiliați
Cu timpul, veți deveni unul dintre cei mai de încredere confidenți ai discipolului dumneavoastră. Trebuie să îl ajutați să înțeleagă conflictele și să îi spuneți dacă acțiunile sale nu sunt conforme cu spiritul organizației.
5. Predați
Acesta este probabil unul dintre cele mai interesante aspecte ale mentoratului. Vă veți transmite cunoștințele, atribuind, de asemenea, sarcini care vor permite suplimentarea educației discipolului.
6. Fiți un model demn de urmat
Trebuie să fiți conștient de propriul comportament, întrucât discipolii vă vor interpreta acțiunile, adoptând etica, valorile și convingerile dumneavoastră.
7. Motivați
Inspirarea, încurajarea și confirmarea validității discipolului dumneavoastră constituie elemente ale rolului de mentor. Atunci când reușiți să realizați o conexiune între obiectivele personale ale discipolului și valoarea organizației, implicarea și productivitatea acestuia vor crește.
Fiecare mentorat este diferit, iar aceste sfaturi vor trebui adaptate în funcție de situația unică în care vă aflați. Rețineți, de asemenea, că mentoratul nu este unidirecțional. Discipolul va trebui, la rândul său, să fie flexibil, onest și implicat. Veți avea multe de învățat pe măsură ce desfășurați această activitate, așa cum va avea de învățat și persoana pe care o dezvoltați.
Oamenii își vor găsi întotdeauna un mentor. De aceea este bine să fiți disponibil și să fiți cel mai bun mentor posibil pentru angajații dumneavoastră.
În ce mod sunteți un mentor pentru angajații dumneavoastră?