Majoritatea oamenilor dau dovadă de o părtinire egocentrică. Iată cum să nu îi permiteți acesteia să vă saboteze munca

Oamenii doresc să fie recunoscuți pentru ceea ce au realizat.

Sunt șanse mari să vă fi confruntat deja cu părtinirea egocentrică, chiar dacă nu vă era cunoscută sub această denumire. Practic, este vorba de tendința de a vă supraestima contribuția la o anumită sarcină, în raport cu alți oameni care au lucrat de asemenea la aceasta. Dacă ați avut vreodată colegi de cameră,  cu siguranță știți la ce mă refer. Toți supraestimează cât de des duc gunoiul sau spală castroanele de cereale rămase în chiuvetă.

La locul de muncă, însă, aceasta poate fi o problemă reală. Oamenii vor să fie recunoscuți pentru ceea ce au realizat. În plus, traseul profesional al unei persoane este adesea determinat de recunoașterea corespunzătoare a muncii pe care a desfășurat-o. Chiar și într-o echipă ce funcționează bine, este important să ne asigurăm că relațiile nu sunt subminate.

Părtinirea egocentrică este cauzată de trei factori înrudiți. În primul rând, oamenii supralicitează munca pe care au desfășurat-o (și importanța acesteia pentru procesul în ansamblul său), în comparație cu sarcinile la care au lucrat alți oameni. În al doilea rând, oamenii sunt conștienți de fiecare contribuție individuală pe care au realizat-o în cadrul unui proiect, dar deseori nu observă sau nu sunt conștienți de o parte din sarcinile desfășurate de alți oameni. În al treilea rând, chiar și când oamenii au o înțelegere clară cu privire la ce face fiecare membru al echipei, ei au șanse mai mari să rețină propriile lor contribuții și nu ce au realizat alți oameni.

Pentru a vă ajuta, pe dumneavoastră și pe cei din echipa dumneavoastră, să aveți mai mult succes în contracararea efectelor negative a părtinirii egocentrice, este important să abordăm în mod explicit toate cele trei aspecte.

La începutul unui proiect, este util să le spuneți membrilor grupului să creeze un document pe care să îl poată accesa toată lumea, care să descrie sarcinile importante ce trebuie realizate și oamenii ce lucrează la aceste sarcini. Acest document este valoros, deoarece le oferă tuturor celor din cadrul proiectului ocazia de a vedea toate componentele ce trebuie abordate pentru ca întreg proiectul să poată fi dus la bun sfârșit.

Cu ajutorul acestui document, vă veți asigura că oamenii nu se bazează pe memoria lor imperfectă cu privire la ce a făcut fiecare coechipier, atunci când determină meritul fiecăruia în cadrul unui proiect. Pentru organizațiile în care oamenii trebuie să țină evidența timpului petrecut cu fiecare proiect, este important să determinați și numărul de ore pe care și l-a dedicat fiecare muncii respective. În acest mod, oamenii vor putea calibra măsura în care au contribuit la proiect.

Liderii de proiect trebuie să recunoască explicit contribuțiile oamenilor în cadrul proiectelor. E-mailurile către echipă ar trebui să includă indicii clare privind lucrurile realizate de fiecare pentru a progresa cu proiectul. Distribuirea creditului în acest mod le poate permite oamenilor să observe mai mult din ceea ce realizează alte persoane și să își creeze mentalitatea conform căreia efortul echipei este esențial pentru succes.

În fine, din moment ce sunteți conștient acum de părtinirea egocentrică, puteți depune eforturi pentru a o corecta. De fiecare dată când lucrați la ceva cu alți oameni, căutați elementele ce sunt duse la bun sfârșit fără efortul dumneavoastră. Asigurați-vă că le solicitați celorlalți oameni să vorbească despre ceea ce au făcut.

În plus, încercați să apreciați valoarea eforturilor depuse de alți oameni. De multe ori, punem mai mult preț pe propria expertiză decât pe a altor oameni. Drept urmare, chiar și atunci când știm ce au realizat ceilalți, se poate să considerăm totuși că eforturile noastre au fost mai importante. Recunoașteți că o varietate de oameni contribuie la un proiect cu abilitățile lor. În general, expertiza lor este la fel de meritată ca a dumneavoastră. În fine, trebuie să vă însușiți faptul că nu sunteți în niciun pericol dacă puneți mai mult accent pe contribuțiile celorlalți oameni în cadrul proiectelor. Cei mai buni lideri atribuie meritul echipei când au parte de succes și iau asupra lor o parte din vină în cazul eșecului. De fiecare dată când le atribuiți celorlalți meritul pentru un succes, alți oameni observă acest lucru și încep să vadă că știți să cooperați și să vă aduceți aportul în cadrul proiectelor. Pe termen lung, în acest mod se deschid noi oportunități pentru dvs. Paradoxul este următorul: cu cât recunoașteți meritele celorlalți, cu atât lumea vă apreciază pentru munca realizată.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog