De regulă, suntem de acord cu ideile conform cărora recunoașterea meritelor angajaților este un factor motivant, ce îi încurajează și îi determină să atingă obiective cu adevărat îndrăznețe. Destul de greu de contrazis această afirmație, nu? Se pare că, în realitate, lucrurile stau puțin diferit. Totul depinde de abordarea pe care o alegeți în cazul lăudării unui angajat, ce poate avea chiar efectul opus. Diferența de abordare constă în considerarea abilităților drept înnăscute sau dobândite prin multă muncă și efort.
Cu alte cuvinte, oamenii se nasc cu anumite talente sau și le dezvoltă pe parcursul vieții? Conform unui studiu pe tema realizărilor și a succesului, derulat de către psihologul Carol Sweck de la universitatea Stanford, oamenii au tendința să accepte doar una din cele 2 abordări în ceea ce privește talentul:
- Mentalitatea fixă a capacităților înnăscute: Convingerea că inteligența și abilitățile sunt obținute pe cale genetică și nu pot fi dezvoltate. Oamenii cu această mentalitate spun de regulă lucruri precum: “Nu sunt atât de inteligent” sau “Nu mă pricep deloc la matematică.”
- Mentalitatea dezvoltării continue: Convingerea că inteligența și abilitățile pot fi îmbunătățite prin muncă – suntem ceea ce muncim să devenim. Persoanele cu acest tip de mentalitate spun lucruri precum: “În scurt timp, voi învăța și asta” sau “Este în regulă. Voi mai încerca odată.
Diferența de perspectivă poate fi modelată de tipul de laude pe care le primim, iar asta începe, de obicei, de când suntem copii. De exemplu, să spunem că ați fost lăudați în unul dintre aceste moduri:
- “Ai înțeles asta atât de repede. Ești așa de inteligent.”
- “Ești grozav. Ai luat nota 10 fără să fii nevoit să înveți.”
Sună foarte bine nu-i așa? Problema este că există mesaje ce se ascund în spatele acestor declarații:
- “Dacă nu reușesc să înțeleg asta, înseamnă cu nu sunt chiar atât de inteligent.”
- “Dacă trebuie să învăț înseamnă cu nu sunt așa de grozav cum credeam.”
Astfel de mesaje duc spre acea mentalitate fixă a capacităților înnăscute. Oamenii încep că sunt echivalentul identității lor genetice, iar de cele mai multe ori, atunci când lucrurile devin complicate, aceștia încep să se simtă neajutorați, gândindu-se că nu sunt suficient de buni. În clipa în care încep să gândească în acest fel, vor înceta să mai încerce.
Atunci când vă lăudați abilitățile angajaților de a obține rezultate pozitive– sau îi criticați pentru greșeli minore – tot ceea ce faceți este să ajutați la crearea unui mediu de lucru cu mentalitate fixă. În timp, angajații vor vedea fiecare greșeală ca pe un eșec. Lipsa rezultatelor imediate va fi vazută ca și eșec. Cu timpul, aceștia își vor pierde motivația și vor înceta să mai încerce. Până la urmă, de ce să mai încerce, din moment ce tentativa nu contează absolut deloc?
Din fericire, există și o altă abordare a lucrurilor: Concentrați-vă asupra efortului pe care angajații îl depun în munca lor:
- “Excelentă treabă! Îmi dau seama că ai petrecut mult timp lucrând la asta. Pe viitor, îți recomand să te folosești de aceste 2 sfaturi pentru a te ajuta și mai mult în munca ta.”
- “Minunată treabă! Ai terminat raportul mult mai repede ca data trecută. Îți mulțumesc mult pentru munca depusă pentru a-l termina mai repede.”
Care este diferența? Și în acest caz, lăudați rezultatele, dar faceți acest lucru plecând de la premisa că au depus un efort considerabil și nu ați presupus că s-au folosit pur și simplu de talentul sau abilitățile lor înnăscute. Astfel, ajutați la crearea unui mediu de lucru în care angajații simt că totul este posibil – tot ceea ce au de făcut este să încerce din greu.
Același principiu se aplică și atunci când vă încurajați angajații. În loc să le spuneți: “Știu că vei reuși, ești foarte deștept” mai bine comunicați astfel: “Am încredere în tine. Ești muncitor și nu te-am văzut vreodată să renunți. Știu că vei reuși să faci asta.”
Pentru a îmbunătăți constant randamentul oferit de angajații dumneavoastră, creați un mediu de lucru cu o mentalitate a dezvoltării continue. Nu numai că abilitățile angajaților se vor îmbunătăți considerabil, dar aceștia se vor simți mult mai confortabili cu asumarea unor riscuri. Atunci când eșecul este văzut ca un pas către succes, riscurile nu mai reprezintă ceva ce ar trebui evitat. Riscul și eșecul ocazional nu vor fi decât pași în construirea unui business cu adevărat de succes.
Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.
Solicitați un demo gratuit!
Sursă:
Inc.com