Nimic nu distruge cultura organizațională mai rapid decât sentimentele de frică sau neîncredere. Liderii care ezită în controlarea toxicității angajaților riscă să piardă totul.
Să lucrezi într-o companie care are cel puțin un angajat toxic a devenit deja o banalitate. Chiar și în companiile cu cea mai plăcută atmosferă, persoanele toxice pot crea haos. Este nevoie doar de un singur astfel de angajat pentru a distruge o cultură organizațională clădită în timp.
Un studiu efectuat de către Harvard Business School, cu un eșantion de 60.000 de angajați, a descoperit că un ”superstar performer” – un angajat ce modelează valorile din companie și dă dovadă în mod constant de cele mai ridicate performanțe, reduce cheltuielile organizației cu mai mult de 5,300$. În schimb, evitarea angajării sau concedierea din timp a unui angajat toxic reduce cheltuielile cu până la 12,50$.
Costul comportamentului neadecvat al angajaților se poate transforma în milioane, afectându-i și pe angajații obișnuiți, susține studiul:
- Chiar și restul angajaților, cei care întâlnesc un comportament neadecvat din partea celorlalți, ajung să fie mai puțin dedicați locului de muncă
- Aproape jumătate dintre aceștia depun mai puțin efort și petrec mai puțin timp la locul de muncă
- 38% dintre angajați au ajuns să scadă în mod intenționat calitatea muncii lor
- 25 % dintre cei care au fost tratați cu lipsă de respect ajung să își manifeste frustrările în comportamentul cu proprii clienți
- 12 % și-au părăsit locul de muncă din cauza felului în care au fost tratați de către colegii lor
Citește și Algoritmul pentru inovație
Cei cinci principali antagoniști
Există șase tipuri diferite de angajați toxici. De multe ori, astfel de comportamente dăunătoare pot coexista într-o singură persoană. Aceste comportamente pot fi descrise în următoarele feluri:
- Leneșul. Acest angajat este un maestru al procrastinării, aruncându-și responsabilitățile către ceilalți colegi și găsind scuze pentru faptul că nu își îndeplinește sarcinile.
- Bârfitorul. Această persoană cu siguranță nu a trecut cu mult de perioada liceului sau a facultății. El se simte bine atunci când creează drameși certuri constante la locul de muncă.
- Lupul singuratic. “Proiectul acesta nu este pentru mine, pot să mă descurc singur.” Acest tip de angajat se va feri întotdeauna de proiectele de echipă. Deseori, el va reprezenta o provocare specială, deoarece acest comportament este corelat în majoritatea cazurilor, cu performanțele de top. În astfel de situații, pot fi implementate strategii diferite, inclusiv restructurarea organizației.
- Cel cu probleme emoționale. Un fapt pe care mult prea mulți recrutori îl omit este că orice persoană angajată aduce după sine un bagaj emoțional. Din acest motiv, este crucial să evaluați cu atenție felul în care candidații se descurcă în situații stresante. Angajații care folosesc locul de muncă și colegii în scopuri terapeutice sunt dăunători, indiferent de situație.
- Persoana care le știe pe toate. Un alt factor crucial în alegerea noilor candidați trebuie să fie dispoziție acestora de a învăța lucruri noi. Dacă cineva crede că deja știe răspunsurile tuturor întrbărilor, acea persoană va reprezenta un obstacol în calea dezvoltării organizației.
Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.
Solicitați un demo gratuit!
Sursă:
Inc.com