Am avut plăcerea de a lucra cu unii dintre cei mai mari lideri de opinie ai timpurilor noastre. Am învățat câte ceva din fiecare interacțiune și (sper) cel mai adesea au învățat la rândul lor câte ceva de la mine. Clienții mei sunt specializați în diverse domenii: vânzări, leadership, management, comunicare, strategie, marketing, finanțe, inteligență emoțională, inovație, dezvoltarea relațiilor și multe altele. Cineva m-a întrebat de curând, ce au în comun toate acestea. Bună întrebare (apreciez genul acesta de întrebări). Vă voi spune ce cred eu.

Din perspectiva personalității, a educației și a istoricului personal, liderii de opinie pe care îi cunosc și pe care i-am întâlnit constituie un grup foarte diversificat. De la deținători de MBA la oameni care au abandonat studiile liceale, de la introvertiți la extrovertiți, de la profesori universitari la CEO și membri fondatori de companii și organizații incredibile, de la firi amabile la personalități excesiv de directe și analitice. Trăsăturile pe care toți aceștia le au în comun sunt:

1) Toți sunt incredibil de inteligenți. În unele cazuri înfricoșător de inteligenți. Inteligența poate să rezulte dintr-o educație sau experiență de viață excepțională, sau din amândouă, dar în mod sigur inteligența este caracteristica ce îi leagă pe toți liderii de opinie.

2) Sunt foarte curioși. În calitate de adulți, adesea curiozitatea noastră nativă se diminuează de-a lungul timpului. Copiii sunt incredibil de curioși. Autorii și liderii de opinie pe care i-am cunoscut au de multe ori o curiozitate aproape copilărească. Ei pun încontinuu întrebări, învață lucruri noi, citesc și învață neîncetat. Unii dintre ei își focalizează curiozitatea; cu alte cuvinte, curiozitatea lor acută este centrată asupra conținutului și activității lor. Alții au o curiozitate cu caracter mai larg și sunt interesați de o varietate de lucruri, având o abilitate uimitoare de a prelua informații relevante pentru munca lor din discipline care nu au aparent nicio legătură cu aceasta.

3) Sunt pasionați de ceea ce fac. Poți fi incredibil de inteligent și curios și evident în cazul acesta este mai bine decât dacă nu ai avea aceste calități, dar secretul este să pui și pasiune. Nu te poți preface pasionat (iar dacă poți, e deja subiectul unei alte discuții). Fiecare lider de opinie veritabil este extrem de pasionat de ceea ce face și de modul în care munca sa afectează indivizii, echipele și organizațiile. Unii schimbă realmente lumea, alții își dezvoltă modele sau metode de a-i ajuta pe oameni să vândă, să promoveze sau să conducă mai eficient. Unii sunt experți în finanțe sau afaceri. Domeniul de expertiză nu contează. Pasiunea este cea care face diferența.

În concluzie, acestea sunt lucrurile pe care le-am învățat de la oamenii care mi-au pus întrebări interesante. Inteligența, curiozitatea și pasiunea sunt caracteristici esențiale ale autorilor și liderilor de opinie. Faptul de a le avea pe toate acestea nu constituie garanția succesului (regret, aș fi vrut să fie așa de simplu). Cu toate acestea, lipsa acestora va fi în mod vădit un obstacol imposibil de depășit. Dacă vreți să vă investiți timpul, energia și efortul pentru a deveni un autor și lider de opinie, puțină introspecție ar fi de folos, pentru a vă asigura că aveți nivelul potrivit din toate aceste caracteristici.