Este inevitabil să apară conflicte la locul de muncă.  Totuși, acestea pot fi chiar benefice, deoarece discuțiile în contradictoriu vor duce de multe ori la progres. În același timp, pentru a rezolva aceste diferențe din cadrul unei echipe aveți nevoie de anumite abilități de leadership, de răbdare și de o percepție clară asupra situației.

Acestea sunt câteva sfaturi pentru a gestiona mai bine conflictele de la locul de muncă:

  1. Gândiți-vă înainte să vă implicați într-un conflict

Cu siguranță este obositor pentru tine și pentru echipa ta să transformați totul într-un conflict. Unele certuri pur și simplu nu-și au rostul.

De exemplu: În cadrul unor companii de vânzări competiția internă este atât de acerbă încât aceștia ajung să își îndepărteze clienții, care nu înțeleg de ce agenții de vânzări din cadrul firmei nu pot coopera.

  1. Recunoaște atunci când greșești

Unii lideri cred în mod eronat că trebuie să câștige fiecare dezbatere pentru a-și menține statutul. De fapt, încăpățânarea este un semn de slăbiciune, pe când a fi dispus să iei în considerare și alte puncte de vedere este caracteristica unei persoane puternice.

De exemplu: Cred că inabilitatea lui Donald Trump de a-și recunoaște greșelile, chiar și după ce a spus ceva prostesc, este un defect ce ne demonstrează că persoana în cauză este nesigură, și nu încrezătoare.

  1. Fii dispus să pierzi o bătălie pentru a câștiga războiul

Cel mai important lucru la locul de muncă nu este câștigarea fiecărei dispute în parte, ci realizarea obiectivelor tale pe termen lung. Este mai ușor să-ți gestionezi echipa și să interacționezi cu oamenii dacă aceștia au impresia că au câștigat și au obținut ceea ce își doreau.

De exemplu: La șah,o bună modalitate prin care un jucător poate obține un avantaj este să își sacrifice o piesă, adică să piardă pe termen scurt. Această strategie îl va ajuta să obțină o poziție favorabilă pe tablă și să câștige în cele din urmă.

  1. Pornește de la prezumția că ceilalți au intenții bune

După cum spuneam mai devreme, este epuizant și contraproductiv să presupui că orice comportament neobișnuit al colegilor este dovada unor intenții rele. Atâta timp cât acorzi oamenilor prezumția de nevinovăție vei avea întotdeauna posibilitatea de a rezolva orice conflict.

De exemplu: În romanul „Mândrie și Prejudecată”, eroina, Elizabeth Bennet, crede că Dr. Darcy este aspru și arogant, când de fapt el este un om blând, dar introvertit. Impresia ei exagerat de negativă despre acesta aproape că îi distruge familia.

  1. Fii mai iertător

Resentimentele îți consumă energia și îți afectează sănătatea. Oamenii sunt imperfecți, fac greșeli și cu toate că nu ar trebui să tolerezi nicio formă de abuz, te vei înțelege mai bine cu ceilalți dacă faci un efort  pentru a ierta și a uita.

De exemplu: La începutul carierei mele obișnuiam să le răspund urât celor din jur fără vreun motiv întemeiat. Din fericire, colegii mei au fost dispuși să mă ierte, după ce mi-au spus clar că nu vor mai tolera aceste răbufniri, lucru pentru care le sunt recunoscător.

Sursa: inc.com