Iată cum poți să implementezi inteligența emoțională astfel încât să îți îmbunătățești atât succesul personal cât și cel organizațional.

Conceptul de inteligență emoțională (IE) a fost studiat timp de decenii. Abia în 1995, odată cu publicarea cărții „Inteligența emoțională” de Daniel Goleman, IE a ajuns în prim plan.

Însă angajatorii tot nu au îmbrățișat acest concept. Poate pentru că ei credeau în anumite mituri legate de inteligența emoțională, cum ar fi mitul inexistenței acestui tip de inteligență. Lucrurile s-au schimbat pe măsură ce cercetările au descoperit că inteligența emoțională este cel mai puternic predictor al eficacității la locul de muncă.

În plus, McKinsey & Company anticipează că cererea de abilități tehnologice, sociale și emoționale și cognitive superioare va crește până în 2030. Acum că începem să facem tranziția către o lume post-COVID, IE este mai relevantă ca niciodată.

Acestea fiind spuse, iată cum poți să implementezi inteligența emoțională astfel încât să îți îmbunătățești atât succesul personal cât și cel organizațional.

Creează capacitatea necesară

Deși „IE este un set de abilități, atitudini și comportamente”, ea este și o variabilă, afirmă Bill Davies, consultant principal la PSI Talent Management International. „Pot fi inteligent din punct de vedere emoțional la un moment dat și totuși pot acționa prostește în plan emoțional în clipa următoare. Astfel, dezvoltarea IE presupune să fii inteligent emoțional cea mai mare parte a timpului.”

Davies continuă cu afirmația că, de fiecare dată când suntem obosiți sau iritabili, este posibil să ne pierdem capacitatea de IE. Efectul cel mai devastator este dat de caracterul de factor declanșator al acestor emoții. În consecință, ne putem confrunta cu obiceiuri defensive cum ar fi micromanagerierea și limbajul agresiv al corpului.

Acestea fiind spuse, “un bun punct de pornire pentru IE este abilitatea de a ne gestiona viețile și de a crea capacitatea necesară”, recomandă Davies. „Se poate argumenta că aceasta presupune o abordare disciplinată a modului în care ne gestionăm energia și muncă desfășurată într-un mod mai prietenos pentru creier.”

Pentru început, cel mai ușor este să îți rezervi timp în fiecare zi pentru a-ți liniști mintea. Dacă ai un rol de leadership, poți în acest fel să îți încurajezi echipa să ia frecvent pauze pe tot parcursul zilei și să se folosească de zilele de concediu. De asemenea, când știi că se deconectează, nu-i bombarda cu probleme legate de muncă.

Dă dovadă de empatie

„În termenii cei mai simpli, empatia înseamnă a te pune în locul altcuiva”, scrie Denna Ritchie într-un articol din publicația Calendar. Se poate spune că este cea mai importantă abilitate de leadership. În definitiv, trebuie să fii empatic pentru a putea construi și consolida conexiunile sociale.

Mai mult, această calitate permite crearea unei echipe mai loiale, mai implicate și mai productive. La asta se adaugă și faptul că empatia crește nivelul de fericire, te învață să fii prezent și încurajează inovația și colaborarea.

Așadar, cum îți poți exersa empatia? Iată câteva aspecte pe care ar trebui să te concentrezi;

  • Cunoaște-i mai bine pe oameni, manifestând interes față de trecutul lor și interesele lor. Poți realiza acest lucru prin discuții individuale și mese de prânz informale.
  • Înainte de a te grăbi să judeci și să critici, lasă-ți timp pentru a judeca la rece și a face rost de toate datele relevante.
  • Ascultă mai mult și vorbește mai puțin.
  • Dezvoltă-ți conștiința de sine prin intermediul unui jurnal personal și al feedback-ului.
  • Întreabă-i pe ceilalți cum se descurcă, atunci când intuiția te avertizează că ceva nu este în regulă.
  • Fii autentic și chiar și puțin vulnerabil.

Încearcă să devii vulnerabil

În ceea ce privește vulnerabilitatea, psihologul Nick Wignall o definește ca fiind „disponibilitatea de a-ți recunoaște emoțiile – în special cele dureroase”.

El clarifică faptul că „atunci când vorbim de vulnerabilitate, ne referim de obicei la vulnerabilitate emoțională. Când cel mai bun prieten al tău îți sugerează să te străduiești să fii mai vulnerabil în relații, probabil că nu se referă la vulnerabilitate fizică.”

Pe scurt, vulnerabilitatea se rezumă la emoții, în special emoțiile dificile precum anxietatea, frustrarea și rușinea. Cealaltă parte a ecuației este să recunoști aceste emoții negative și să știi cum să le abordezi.

De exemplu, când o sarcină îți creează un sentiment de frustrare, poți ieși la plimbare pentru a-ți face ordine în gânduri. Când ești anxios, poți recita mantre. Când te simți demoralizat, poți suna un prieten care știe întotdeauna să te facă să râzi.

Vulnerabilitatea emoțională poate fi dureroasă sau incomodă, dar poate fi și un atu. Ea poate reduce anxietatea, consolida relațiile și îmbunătăți conștiința de sine.

Pentru a deveni mai vulnerabil pe plan emoțional, Wignall recomandă:

  • Să îți definești emoțiile într-un limbaj simplu.
  • Să ții un jurnal axat pe emoții.
  • Să îți exersezi asertivitatea, prin comunicarea clară a dorințelor și nevoilor.
  • Să ai în vedere terapia sau consilierea.

Per ansamblu, aceasta „este pur și simplu abilitatea care îți permite să îți recunoști emoțiile dificile sau dureroase în loc să le eviți imediat sau să reacționezi la ele”, afirmă Wignall.

Concentrează-te asupra sănătății mintale și a bunăstării

Fără a minimaliza daunele pe care le-a făcut pandemia, efectul pozitiv este că ne-a făcut conștienți de importanța sănătății mintale. În ianuarie 2021, peste 41% din adulți raportau simptome de anxietate sau tulburări depresive. Iar atunci când acestea nu sunt abordate, ele pot afecta numeroase aspecte, de la sănătatea fizică la productivitate.

Vestea bună? Îți poți utiliza calendarul pentru a-ți pune sănătatea mintală pe primul plan prin:

  • Limitarea utilizării rețelelor de socializare și a statului în fața unui ecran.
  • Ieșitul din casă cel puțin 20 de minute pe zi.
  • Ședințe online cu un terapeut.
  • Minimalizarea izolării – chiar și printr-un scurt apel telefonic sau video.
  • Petrecerea timpului desfășurând activități pline de înțeles, care îți fac plăcere.
  • Transformarea îngrijirii personale într-o rutină zilnică.

La nivel organizațional, liderii pot utiliza tactici precum:

  • Schimbarea culturii, astfel încât toți să se simtă încurajați să vorbească despre sentimentele și problemele lor.
  • Lansarea unui program de bunăstare a angajaților.
  • Un accent pe intervenția timpurie/prevenție, adică sfaturi despre modul în care echipa ta poate face față stresului și anxietății.
  • Obligația de a respecta programul de lucru.
  • Cultivarea unui mediu de lucru sănătos și pozitiv.
  • Acordarea autonomiei și instituirea unui program flexibil.
  • Facilitarea rezolvării problemelor angajaților în ceea ce privește gestiunea timpului.

Schimbă-ți atitudinea față de critici și feedback

Când vine vorba de critici sau feedback, mulți dintre noi tremură de frică. Este de înțeles. Cui îi place să i se spună de greșeli sau deficiențe din trecut?

Dar în loc să eviți acest lucru, folosește feedback-ul în avantajul tău. Nu este ușor. Totuși, este posibil dacă stai și te gândești înainte.

Asta înseamnă să îți pui întrebări precum:

  • De ce m-au supărat criticile?
  • Care a fost reacția mea?
  • Ce măsuri pot să iau fără să îi arăt pe alții cu degetul?

Pornind de aici, tratează feedback-ul negativ ca pe o oportunitate de a învăța și de a te dezvolta. Astfel, acesta nu reprezintă un atac personal asupra competențelor și abilităților tale, ci te ajută să îți identifici greșelile.

În plus, feedback-ul te poate ajuta să îți schimbi comportamentele sau obiceiurile contraproductive. În cazul liderilor, poate aduce mai multă eficiență, iar în cazul clienților și angajaților, poate consolida încrederea dintre aceștia.

Construiește legături sociale

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să construiești legături sociale cu echipa ta. Așa cum probabil știi deja, pandemia a creat o redistribuire spațială a echipelor. În consecință, toți resimt lipsa interacțiunilor personale de la birou, la care se adaugă izolarea socială de la locul de muncă și din viața personală.

Pentru a contracara acest lucru, construiește o relație de camaraderie cu echipa aflată la distanță, prin prânzuri virtuale, turnee de jocuri, provocări de fitness și săli de recreație virtuale.

Când te poți întâlni personal cu echipa, participă împreună cu aceasta la activități de team building, ateliere interactive sau petreceri. Și, nu exclude oportunitățile de contribuție comunitară, prin participarea la evenimente caritabile și de voluntariat.

Împarte cu ceilalți

În fine, nu fi egoist și împărtășește-le și celorlalți cunoștințele tale despre IE. Dacă ai cunoștință de articole, cărți, podcast-uri sau Ted Talks pe această temă, împărtășește-le și altora aceste resurse. Ai putea, de asemenea, să programezi seminare sau workshop-uri la care să participe întreaga echipă. O altă sugestie ar fi să discuți despre principiile IE și să fii un model al aplicării acestora, în cadrul ședințelor și al sesiunilor individuale. De asemenea, încurajează-i pe ceilalți să își testeze inteligența emoțională și stabilește consultații în acest sens.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com