Deseori sunt întrebat ce se caută la noile talente. Ce face ca un angajat să fie cu adevărat de neprețuit? Ce diferențiază un angajat obișnuit de un angajat de top? Este o întrebare pe care probabil că ne-am pus-o cu toții la un moment dat în cariera noastră. Deși fiecare companie, domeniu și rol necesită un set unic de calificări și abilități tehnice, anumite atribute sunt indispensabile indiferent unde lucrezi sau ce faci.

Iată care sunt cele cinci atribute care caracterizează un angajat cu adevărat remarcabil.

1. Curios din fire

Aceste persoane nu se află în organizația dvs. doar pentru a face o treabă, ci mai degrabă pentru a-și lăsa amprenta asupra companiei în ansamblu. Sunt profund curioși, ceea ce înseamnă, de obicei, că văd dincolo de doar rolurile și responsabilitățile descrise într-o descriere a postului de 100 de cuvinte. În schimb, ei văd munca lor de zi cu zi ca pe o modalitate de a promova viziunea organizației în general. Ei conectează în mod inerent punctele – înțelegând că fiecare sarcină, mare sau mică, sprijină un impuls colectiv.

Acești angajați sunt întotdeauna prezenți. Cu alte cuvinte, își aduc întreaga personalitate la locul de muncă și cred cu sinceritate în impactul și în efectul de propagare al unei munci bine făcute. Înclinația lor de a învăța și de a rezolva probleme nu este doar admirabilă, ci și insațiabilă. Căutarea de soluții creative la problemele de afaceri este aproape ca un reflex pentru ei. Își pun singuri întrebările importante, ceea ce le permite să rămână proactivi înainte ca un manager să fie nevoit să intervină – reducând în cele din urmă buclele de feedback și stimulând productivitatea la nivelul întregii companii.

2. Capacitatea înnăscută de a învăța

Al doilea atribut merge mână în mână cu primul. Curiozitatea naturală a unui angajat îi va ascuți, în majoritatea cazurilor, capacitatea de a învăța rapid. Deși poate părea simplu, înclinația de a învăța lucruri noi rapid și eficient este o abilitate integrală. Capacitatea de a absorbi rapid informațiile, de a le procesa și, în cele din urmă, de a transpune aceste noi informații în acțiune stimulează creșterea la scară largă.

Nu acord prea multă importanță specializării universitare a unui potențial angajat. În timp ce unele roluri necesită cunoștințe tehnice, ceea ce caut de fapt se concentrează în jurul modului în care o persoană navighează în ambiguitate. Poate el sau ea să exceleze în perioadele de incertitudine? Atunci când se confruntă cu o sarcină necunoscută, este capabil să se adapteze în timp real? Dacă ultimul an și jumătate ne-a învățat ceva pe toți, este acest lucru: Organizațiile (și oamenii) care sunt capabile să se adapteze la noi circumstanțe, prin învățare, sunt cele care evită criza și înving în cele din urmă.

3. Capabili să transforme feedback-ul în acțiune

Feedback-ul este fundamentul oricărei relații de succes, personale sau profesionale. Și, deși oferirea de feedback poate fi uneori inconfortabilă, purtarea unor conversații dificile este imperativă, în special în afaceri. Perfecțiunea nu există, nici măcar în rândul angajaților de excepție, așa că feedback-ul este obligatoriu și încurajat. Ceea ce îi diferențiază cu adevărat pe cei mai performanți este modul în care aceștia reacționează la feedback.

Sunt ei capabili să vadă feedback-ul constructiv așa cum este? Este dificil să te împaci cu feedback-ul uneori; pot să atest acest lucru eu însumi. Cu toate acestea, un angajat remarcabil folosește feedback-ul ca pe o modalitate de a arăta în mod tangibil îmbunătățirea și creșterea. El sau ea este din plin conștient(ă) de neajunsurile sale și lucrează cu sârguință pentru a transforma punctele slabe în puncte forte. Contraperformanțele îi motivează pe acești angajați, făcându-i în cele din urmă mai puternici și mai rezistenți.

4. Autonom și colaborativ

În mod firesc, persoanele care pot lucra cu puțină sau deloc îndrumare sunt extrem de valoroase la locul de muncă. Ei acceptă bine direcțiile și nu au nevoie de nicio mână de ajutor. Acestea fiind spuse, cei mai performanți nu numai că sunt autonomi, dar se și dezvoltă bine în cadrul grupurilor. Capabile să colaboreze, să împărtășească idei și să macine în mod independent, aceste persoane rare sunt o dublă amenințare – în cel mai bun mod posibil.

Capacitatea de a lucra singuri și în grup le oferă versatilitate. Cu alte cuvinte, vor prospera în mai multe roluri diferite în cadrul companiei – excelând în setările interfuncționale. În calitate de director general, le puteți atribui o varietate de proiecte și vă puteți baza pe ei; oricât de rudimentar ar părea acest lucru, este extrem de important. Pur și simplu, colegii de echipă îi respectă, managerii au încredere în ei, iar organizația prosperă datorită lor.

5. Împuternicește pe cei din jurul lor

Acest ultim atribut poate fi cel mai critic. Având în vedere toate aspectele, adevărații angajați remarcabili sunt cei care îi fac pe toți cei din jurul lor mai buni. Dacă este vorba despre un manager sau un lider standout, acest lucru înseamnă dezvoltarea și cultivarea talentelor care îi raportează. Dacă este vorba de un angajat junior sau debutant, acest lucru implică ridicarea și inspirarea colegilor cu care colaborează în mod regulat.

Această componentă se bazează mai mult pe inteligența emoțională a unui individ. Angajații remarcabili sunt capabili să empatizeze cu oamenii alături de care lucrează. În multe feluri, ei își văd colegii ca pe o extensie a familiei lor. Acest lucru se datorează faptului că ei recunosc că atunci când un angajat crește și are succes, este un câștig pentru toată lumea. În cele din urmă, angajații remarcabili sunt pur și simplu oameni, iar această umanitate este un avantaj – nu un dezavantaj.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: inc.com