Dacă vreți să deveniți mai inteligenți, vă puteți propune să citiți mai mult, să faceți diferite tipuri de training-uri și exerciții sau, dacă vă simțiți mai leneși azi, doar să vă organizați programul.

Acesta este sfatul surprinzător pe care scriitorul Daniel Pink l-a oferit într-un interviu recent. Întrebările centrate în jurul cuvântului “când” – când să ma trezesc, când să mă apuc de treabă, când să mă mut, etc. – ne organizează viețile și, potrivit lui Pink, au un impact neașteptat asupra performanței noastre.

Dimineața este momentul de maximă eficiență și productivitate

Dacă nu sunteți una dintre acele persoane care funcționează doar pe timp de noapte, există șanse mari să fiți pur și simplu mai inteligenți în primele ore ale zilei.

Pink insistă asupra faptului că aceste oscilații dintre starea de alertă și oboseală au un impact mult mai mare decât credem, oferind argumente puternice: erorile de anestezie sunt de 4 ori mai comune la ora 3 după-amiază decât la 9 dimineața, iar medicii ajung să prescrie mult mai des antibiotice nenecesare în a doua parte a zilei.

O cercetare efectuată în Danemarca a demonstrat că studenții care sunt supuși testelor după ora prânzului obțin rezultate considerabil mai slabe decât cei care susțin testele la primele ore ale zilei.

Lucruri deosebit de interesante dacă sunteți profesori sau administratori de spitale, dar Pink insistă că oricine se poate folosi de acest fenomen pentru a face treabă mult mai eficientă. “Ziua are un tipar ascuns: un vârf, o cădere și o revenire. Alegerea activităților optime pentru fiecare perioadă vă poate duce la rezultate considerabil mai bune.”


Citește și 5 lucruri pe care să le faci seara pentru a avea o dimineață de succes


Dacă folosiți aceste cunoștințe în propriul vostru avantaj, veți obține un salt în performanță mai mare decât vă imaginați. “Un al lucru fascinant – și mult  prea puțin menționat – este că ora din zi explică avea variație de 20% a performanțelor umane în sarcinile cognitive,” susține Pink. Altfel spus, puteți deveni cu 20% mai inteligenți doar dacă vă reorganizați programul.

Când să programați ce?
Nu este deloc complicat să profitați de aceste informații, spune Pink. Trebuie doar să înțelegeți și conștientizați aceste etape ale zilei prin care trecem cei mai mulți dintre noi (repet, cazul persoanelor care își desfășoară toate activitățile noaptea este complet diferit)

  • Dimineața, atunci când atenția și puterea noastră de concentrare sunt cele mai ridicate , ar trebui să fie rezervată “activităților analitice,” sugerează Pink.
  • Atunci când nivelul nostru de energie scade, după ora prânzului, este recomandat să vă concentrați asupra sarcinilor administrative de rutină.
  • Ultima parte a zilei, când obținem un nou val de energie, este ideală pentru o muncă de tip creativ.

Platforma Great People Inside le oferă organizațiilor posibilitatea de a gestiona ciclul complet de viață al fiecărui angajat în companie, asigurându-se de rezultate optime, atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pe baza sugestiilor de training din rapoarte, productivitatea, nivelul de engagement, wellbeing și retenția angajaților pot fi îmbunătățite considerabil, într-un timp scurt.

Solicitați un demo gratuit!

solicita evaluare gratuita blog