Noile startup-uri sunt conduse de tineri cu mari ambiții, cu o varietate de instrumente tehnologice, cu neînfricare în realizarea de achiziții și tranzacții online și cu un adevărat apetit de a explora teritorii noi.

În ultimii ani, numărul de oameni care au luat decizia de a deveni antreprenori a crescut exponențial. Din ce în ce mai des, tinerii și adulții renunță la o carieră tradițională pentru a-și deschide propria afacere.

Nesiguranța ocupațională, absența oportunităților de dezvoltare și accesibilitatea proiectelor tehnologice derulate de acasă au fost fundamentale în emergența acestei noi realități.

Conform unui studiu realizat de Global Entrepreneurship în 2019, vârsta medie de începere a unei afaceri este între 25 și 44 de ani. În Statele Unite, 52% dintre antreprenori au mai puțin de 34 de ani, iar 19% au între 18 și 25 de ani. Un procent în creștere.

În 2020, un an marcat de pandemia de COVID-19, s-a dublat numărul de elevi în căutare de cursuri de formare pentru a-și extinde cunoștințele. De altfel, acest lucru a determinat diferite academii specializate să încorporeze servicii adresate minorilor în portofoliul lor.

Noile startup-uri sunt conduse de tineri cu mari ambiții, cu o varietate de instrumente tehnologice, cu neînfricare în realizarea de achiziții și tranzacții online și cu un adevărat apetit de a explora teritorii noi.

Nu este un secret faptul că noii antreprenori profită de incluziunea digitală forțată pe care a produs-o pandemia, înființând afaceri de comerț electronic cu amănuntul, dropshipping, instruire și îndrumare online, servicii de livrare, marketing digital, servicii creative și de creare de conținut. Educația online, comerțul electronic, alimentația și serviciile digitale la cerere sunt sectoare care le-au permis celor mai tineri să realizeze mici investiții. Unii sunt pe cont propriu, iar alții împreună cu frați, veri și prieteni.

Este previzibil ca în următorii ani tendința să crească și nenumărați tineri de cel mult 15 ani să se aventureze în această lume a afacerilor digitale și să ofere produse și servicii care vor schimba soarta comunităților lor. Întrebarea este: Suntem gata să susținem și să împuternicim această nouă generație de antreprenori?

Guvernele trebuie să își modifice viziunea și, în consecință, mecanismele de promovare antreprenorială. Avem nevoie de programe mai multe și mai bune, astfel încât acești tineri să nu intre doar în acest ecosistem, ci și să își și continue studiile și să aibă o bază solidă care să-i susțină.

Noile generații au un grad mai mare de conștientizare a faptului că educația formală trebuie neapărat completată cu soft skills pentru a excela și a avea succes pe piața de astăzi. Vânzările, negocierea, educația financiară, vorbitul în public, aparițiile televizate sunt doar câteva exemple. La acestea se adaugă abilitățile de bază în tehnologia destinată afacerii: stăpânirea rețelelor sociale, editarea de imagini și video, utilizarea platformelor de plată online, printre altele, fac parte din cele mai solicitate abilități astăzi pentru fiecare tânăr antreprenor.

Deși aceste abilități fac rareori parte din educația formală într-o instituție academică, adevărul este că tot mai mulți părinți investesc în educația copiilor apelând la oferta tot mai mare de cursuri online și ateliere digitale, care există în acest sens.

Din 2015, NextCEO LATAM, o inițiativă Profitmakers, a lucrat cu peste 7.000 de tineri antreprenori și copii. Numai în ultimul an, 3.800 dintre ei s-au alăturat comunității antreprenoriale a companiei pe care o reprezint. Aceste date ne permit să înțelegem că acum tinerii nu sunt interesați doar să intre pe piața muncii, ci doresc, de asemenea, să calce pe urmele unor mari CEO, precum Elon Musk, fondatorul Tesla, sau Jeff Bezos, proprietarul Amazon.

NextCEO constă dintr-o serie de „tabere digitale” concepute pentru ca tinerii să învețe finanțe, leadership și antreprenoriat. Prin programe cu o durată de 6 – 12 săptămâni, dezvoltarea abilităților și a mentalității antreprenoriale este încurajată de la o vârstă fragedă. În plus, acest curent îi conectează pe micii antreprenori și pe părinții lor cu liderii de afaceri din diferite țări, în vederea inspirației și a schimbului de idei.

Ca antreprenori deja consacrați, avem sarcina de a ghida oamenii care vin la noi, deoarece, având cunoștințele noastre, avem și responsabilitatea de a disemina și de a reproduce ceea ce am învățat astfel încât copiii care doresc să înceapă o afacere să devină viitorii CEO ai unor mari companii.

Trebuie să promovăm o agendă, astfel încât guvernele locale și naționale să se adreseze celor mai tineri și să îi încurajeze, pentru că, la urma urmei, viitorul fiecărei țări depinde de ei. Câte startup-uri „unicorn” vor fi conduse de tineri care sunt în prezent în școala generală?

Probabil că în mai puțin de un deceniu, vom constata cu surprindere că economia va fi a tinerilor care se întreabă acum: De ce nu?

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com