Dacă îți dezvolți mentalitatea potrivită, abilitățile tale de leadership vor trece la un nivel superior.

De-a lungul carierei, vom cunoaște un număr mare de șefi și CEO. Mult mai rar, însă, vom întâlni adevărați lideri. Oricine a ocupat o funcție aflată la baza ierarhiei va ști cât de valoros poate fi un lider. Chiar dacă un lider adevărat este o raritate, la un loc de muncă unde mai marii companiei nu numai că gestionează și supraveghează, dar își și conduc angajații, vei profita cu adevărat de beneficiile acestei calități care îți poate schimba viața.

Când ai experimentat impactul profund al unui lider adevărat, este timpul să te întrebi cum poți deveni la rândul tău un astfel de lider. Un lider acționează cu intenție și cu un scop bine determinat pentru a-și atinge obiectivul dorit și îi inspiră pe toți cei din subordine să facă același lucru. Liderii care fac acest lucru în mod excepțional înțeleg că trebuie să sistematizeze un proces care poate fi urmat pentru ca acesta să aibă succes la toate nivelurile structurii corporative. Acest sistem trebuie să includă accesul la cunoștințele și resursele relevante, la măsurile corespunzătoare care formează un tot unitar, implementând pe tot parcursul un sistem de responsabilitate individuală. Ingredientul fundamental pentru descoperirea liderului din tine este mentalitatea. În ultimii ani, termenul „mentalitate” și implicațiile acestuia în coaching, au devenit oarecum kitsch. Aceste concepte sunt destul de vagi, dar dacă abordăm această schimbare de personalitate dintr-o perspectivă holistică, spirituală și întrutotul practică, apelând la ajutorul unui coach, vor avea loc reale transformări.

Mentalitatea personală versus mentalitatea corporativă

Pentru a aduce la locul de muncă o mentalitate benefică pentru toată lumea, este necesar să găsești aspectele profunde care îți afectează viața personală. Asta înseamnă că oamenii cu funcții de lider apelează adesea la ajutorul unui coach. În termeni simpli, nimeni nu ar trebui să se aștepte să învețe de la un lider care nu acceptă să fie condus. Mentalitatea nu este un scop final, ci mai degrabă o călătorie, iar acțiunile oamenilor vor fi adesea dictate de generații întregi de probleme personale care se vor manifesta în viața lor profesională, afectându-i în consecință la fiecare nivel. Știm că aspecte precum divorțul, conflictele familiale și depresia afectează în mod direct performanța la locul de muncă, dar dacă nu poți vedea sursa problemei tale, nu poți trece peste ea, motiv pentru care un coach este atât de important. Odată cu eliminarea blocajelor emoționale și dobândirea unui sentiment de mulțumire în fiecare aspect al vieții, o persoană va fi mai productivă, mai inovatoare și mai creativă. Pe scurt, vindecarea mentalității personale va scoate la iveală cea mai bună mentalitate corporativă.

Mentalitatea financiară

Un lucru care îi împiedică pe mii de lideri să își realizeze potențialul este o mentalitate financiară nepotrivită. Suntem programați să credem că ultimul nostru salariu ne dictează valoarea. Pe cât de dificil este să te eliberezi de acest sistem de convingeri, salariul este doar un număr, iar acest număr nu definește valoarea ta ca persoană sau profesionist. Dacă crezi că nivelul tău este determinat de salariu, vei ajunge în mod sigur să te autosabotezi, crezând că nu ești suficient de important pentru a sugera idei inovatoare sau chiar revoluționare care te vor propulsa către următoarea etapă crucială din cariera ta.

Această mentalitate este perpetuată de diferențele intergeneraționale în rândul colegilor și al apropiaților. De exemplu, cei din Gen-Z aud tot timpul că trebuie să țintească sus și să dea din coate până ajung în roluri competitive pe care milenialii și boomerii nu ar fi putut niciodată să viseze să le obțină atât de devreme în cariera lor, deoarece mentalitatea lor nu a fost pregătită pentru acest lucru. Poate că șeful tău este tipul de lider care te convinge că ar trebui să fii recunoscător pentru că ai un loc de muncă, să-ți cunoști locul și să nu vorbești până nu îți vine rândul. Însă trăim într-o lume diferită acum, în care mentalitatea a devenit o considerație importantă în construirea de corporații conduse de lideri factori de schimbare care inovează dezvoltarea, mai degrabă decât să stagneze menținând starea de fapt.

Fii vulnerabil

Pentru a fi un lider pe care oamenii doresc să-l urmeze, trebuie să te simți în largul tău atât în postura de discipol, cât și în cea de mentor. Acest lucru înseamnă adesea să renunți la ego-ul tău și să îți expui vulnerabilitatea în fața angajaților, astfel încât aceștia să știe că îi inviți în procesul decizional. Este departe de structura ierarhică tradițională, specifică Revoluției Industriale, deoarece este o structură piramidală inversată, unde CEO-ul se află în partea de jos, împuternicind astfel toate nivelurile infrastructurii să își asume responsabilitatea pentru sarcinile lor, construind astfel o structură mai puternică, orientată către misiunea companiei.

Mentalitate fixă versus mentalitate flexibilă

Dacă ești genul de om care a pornit singur la drum, având ca obiectiv dezvoltarea, este posibil să te fi confruntat cu îndoieli, spunându-ți că anumite trăsături precum inteligența și talentul sunt fixe – lucruri cu care oamenii se nasc. Dar realitatea este că mentalitatea este la limita dintre fix și negociabil. Suntem deja programați într-o anumită măsură, însă cu ajutorul instruirii și a abilităților dobândite, ne putem schimba astfel încât, atunci când ne confruntăm cu o provocare, să fim gata să o abordăm, în loc să fugim de ea. Abordarea provocărilor cu o mentalitate flexibilă înseamnă să primești oportunitățile cu entuziasm, nu să fii copleșit din cauza unei mentalități fixe. Singura constantă în afaceri este schimbarea și, când vine vorba a avansa în carieră, este nevoie de cineva care să poată pivota și să fie flexibil. O mentalitate flexibilă presupune să faci tot ce îți stă în putință pentru a lua decizia corectă, nu doar o decizie bazată pe o expunere limitată. Nu poți deveni lider peste noapte, având în vedere rolul relevanței în acest proces. Pentru a fi mereu relevant, trebuie să evoluezi permanent. Chiar și persoanele din cele mai înalte poziții de conducere trebuie să aibă un parcurs de creștere continuă, iar aceste calități nu pot fi îndeplinite superficial. Prin colaborarea cu un coach, vei putea rămâne conectat la acest parcurs individual de creștere. Mai mult, leadership poate exista la toate nivelurile, deoarece poți fi lider pentru oamenii din jurul tău la orice nivel al companiei, așa cum CEO-ul este liderul întregii companii. Asta au în comun toți liderii de talie mondială – capacitatea de se mișca încontinuu, lucru care se regăsește în tot ceea ce fac și în toate relațiile profesionale. Dacă poți fi un astfel de lider, nimeni nu îți va putea contesta statutul.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com