invingator blog Doru Dima

Îți va fi mai ușor să treci cu bine de ce ne rezervă viitorul, dacă urmezi sfaturile unor nume grele din sfera motivațională.

În 2020 ne-a fost pusă la încercare tăria de caracter mai mult decât oricând și deoarece 2021 reprezintă continuarea acestor provocări, este clar că tăria de caracter va rămâne cap de afiș. Este una din abilitățile pe care le neglijăm deseori, dar care reprezintă o necesitate – nu doar în acest an, ci pentru întreaga carieră.

Scientific American a cercetat rolul tăriei de caracter, în mod special în atletism, raportând că „83% dintre antrenori evaluează tăria de caracter ca fiind cea mai importantă caracteristică psihologică pentru determinarea succesului în competiții”.

Când vine vorba de tăria de caracter, există mai mulți experți de la care ne putem inspira. Aceștia sunt în general mari antreprenori, sportivi și lectori motivaționali care au dovedit importanța tăriei de caracter și te pot inspira să îți dezvolți această capacitate.

Acceptarea eșecului

Michael Jordan este cel mai mare jucător de baschet și unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile. El reprezintă și un exemplu excelent de tărie de caracter datorită modului în care conceptualizează eșecul. Iată câteva din cele mai cunoscute afirmații ale sale: „Pentru a învăța să reușești, trebuie mai întâi să înveți să dai greș” și „Am ratat peste 9000 de aruncări în cariera mea. Am pierdut aproape 300 de meciuri. Mi s-a încredințat aruncarea care trebuia să asigure victoria și am ratat. Am eșuat de nenumărate ori în viața mea. Și de aceea am succes.”

Cu astfel de afirmații, el confruntă un lucru pe care antreprenorii cu tărie de caracter îl știu bine: Nu totul se rezumă la succes – reversul medaliei este eșecul.

Pentru a reuși, trebuie să fii dispus și capabil să treci prin focul eșecului. De aceea, când îți dezvolți tăria de caracter, ia în considerare modul în care ai înțeles și ai evaluat eșecul. Apoi, încearcă să reformulezi. Ce ai putea face dacă nu ți-ar fi teamă de eșec? Cum crezi că ai putea nu doar să depășești eșecul, dar să și revii în avanscenă cu și mai multă forță? Dacă abordezi aspectele cotidiene ale afacerii tale, știind că poți face față oricărui eșec, tăria de caracter îți va aduce cele mai mari realizări.

Utilizarea instrumentelor disponibile

Cu toții avem instrumente care ne pot consolida tăria de caracter. Stephane și Shalee Schafeitel, cofondatori ai Success Training Company, au consacrat o carte întreagă exact acestui lucru. Cartea lor, best-seller-ul Wall Street Journal, Master Your Mindpower, este descrisă ca „manual de utilizare pentru minte și ghid suprem pentru tăria de caracter”.

Potrivit autorilor, vizualizarea este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru tăria de caracter, fapt confirmat de mari sportivi precum Michael Phelps, care consideră că vizualizarea este un bun exercițiu înainte de înot. Însuși Stephane Schafeitel împărtășește o poveste tulburătoare în introducerea cărții despre modul în care puterea vizualizării i-a redat vederea după un traumatism ocular teribil. Cei doi oferă, de asemenea, sfaturi pentru atenuarea stresului, printre care se numără un exercițiu de respirație constând în a inspira timp de patru secunde, a expira timp de patru secunde și apoi a-ți ține respirația încă patru secunde.

Dacă știi întotdeauna de ce instrumente dispui, vei avea încrederea de a rezista la situații drastice sau zile stresante. Chiar și puterea stabilizării respirației îți poate schimba chimia corpului, iar pregătirea pentru o prezentare importantă sau o negociere va merge mult mai bine dacă vizualizezi în prealabil succesul, în repetate rânduri.

Crearea certitudinii

Tony Robbins, guru motivațional, pledează la rândul lui pentru îmbunătățirea tăriei de caracter, făcând adesea conexiunea între această capacitate și certitudine. „Dacă ești absolut convins că vei obține rezultatul dorit și că acel rezultat îți va schimba viața, vei lua măsuri drastice”, a scris echipa sa într-o postare de blog. „Pe de altă parte, dacă ești absolut sigur că vei da greș indiferent ce ai face, nu vei avea cum să pui în plan manevrele care să îți asigure victoria.”

Tăria de caracter se rezumă la a fi convins că îți creezi propria certitudine și a lua măsurile necesare în acest scop. „Este esențial să creezi o certitudine absolută – să îți umpli mintea cu convingerea că vei realiza ceea ce ți-ai propus, indiferent de ce se întâmplă în exterior”, scrie Robbins în blogul lui. „Trebuie să ai în cap rezultatele de care ești convins, de parcă le-ai fi obținut deja. Și una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este prin antrenarea imageriei mentale.”

Antrenarea imageriei se aseamănă mult cu vizualizarea pe care o folosesc soții Schafeitel: presupune să îți imaginezi o situație viitoare de zeci de ori. Astfel îți pregătești creierul pentru scenariul pe care încerci să îl creezi. Vizualizează și redă acest „film mental” ca și cum s-ar fi întâmplat deja și vei crea certitudinea de care ai nevoie pentru a reuși.

Îmbrățișând eșecul, practicând vizualizarea și redând filmul mental al succesului, tăria de caracter va atinge punctul culminant, astfel încât să obții rezultate pe măsură în 2021 și nu numai.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.

Sursa: entrepreneur.com