Oricine cunoaște câteva persoane despre care ar spune că sunt cu adevărat carismatice și alte persoane care sunt o companie plăcută, oameni amuzanți, dar nu cu adevărat carismatici. Fiecare dintre noi facem astfel de distincții într-o manieră intuitivă.
Totuși, o echipă de cercetători din cadrul Universității Toronto au atacat ideea că nivelul de carismă al unei persoane nu poate fi cuantificat, iar studiul acestora este destul de concludent.
Potrivit lucrării publicate în Jurnalul Personalității și al Psihologiei sociale și menționate în The Wall Street Journal, oricine își poate verifica nivelul de carismă în felul următor:
- Evaluați-vă, pe o scară de la 1 la 5, în următoarele șase privințe:
Eu sunt un om care:
- Își face prezența simțită în camera în care se află
- Are abilitatea de a-i influența pe ceilalți
- Știe cum să conducă un grup
- Îi face pe oameni să se simtă în largul lor
- Le zâmbește des celorlalți
- Se poate înțelege cu oricine
- Împărțiți scorul total la 6 pentru a vă afla scorul carismei. Dacă este mai mare de 3.7, cercetătorii spun că sunteți mai carismatici decât media oamenilor.
Cercetătorii le-au cerut participanților să se autoevalueze în funcție de o serie de calități descriptive pentru oamenii carismatici și au determinat faptul că, în cazul carismei, totul se axează pe doi factori: influența – abilitatea de leadership și prezența puternică – și afabilitate – însușirea de a se face plăcut. (Dintre cele 6 afirmații de mai sus, primele 3 corespund influenței și ultimele 3 corespund afabilității.)
Citește și 3 obiceiuri la care orice lider ar trebui să renunțe
Una dintre cele mai intrigante descoperiri din studiul respectiv este că autoevaluările oamenilor în privința propriei influențe și afabilități erau echivalente cu percepția celorlalți asupra lor.
Mai mult decât atât, se pare că această carismă are influențe considerabile asupra relațiilor sociale. De exemplu, participanții care au avut scoruri mai ridicate în privința afabilității au fost mult mai plăcuți de către ceilalți participanți.
Totuși, la fel ca în cazul majorității evaluărilor de personalitate, nu ar trebui să intrați în panica dacă nu ați obținut scorul așteptat. Există o multitudine de modalități de a deveni mai carismatic, de la practicarea citirii emoțiilor celorlalți oameni și până la adoptarea unui vocabular flexibil în funcție de partenerii de conversație.
În procesul de management al performanței, evaluarea competențelor manageriale este extrem de importantă. Instrumentul de evaluare GR8 360˚ a fost conceput pentru măsurarea eficienței managerilor, analizând comportamentele și abilitățile specifice pentru a determina modul în care aceștia interacționează cu echipele lor și în ce măsură se adaptează la condițiile actuale de piață. Instrumentul cuprinde feedback-ul primit de la subordonați, colegii de pe același nivel ierarhic, superiorii direcți, de la clienți/parteneri, în vederea identificării unui program specific de dezvoltare a abilităților, comportamentelor şi competențelor de leadership. Pentru mai multe detalii, click aici.
Sursa: Inc.com