Provocările angajaților, echipelor și liderilor într-o lume VUCA

0
799

Virusul Covid-19 a atins nivelul de pandemie. Acest lucru a adus în atenția tuturor faptul că resimțim toate efectele unei lumi VUCA (Volatilitate, Nesiguranță, Complexitate, Ambiguitate).

Bursele de valori s-au prăbușit, încetul cu încetul proviziile ajung la limită, în întreaga lume se anulează evenimente, iar interdicțiile de călătorie au intrat în vigoare în diferite țări. Un lucru este sigur în acest moment, că stilul nostru de lucru s-a schimbat, poate chiar pentru totdeauna. Deocamdată, vorbim doar de un termen scurt.

Multe organizații și întreprinderi mici au instituit măsuri obligatorii pentru „munca de acasă”, în timp ce altele au interzis întâlnirile cu clienții și călătoriile internaționale. Având în vedere faptul că acum, toți cei ce pot, lucrează de acasă, acest subiect nu mai are un caracter inedit. Ca orice altceva, fiecare situație unică are avantaje și dezavantaje.

Ofertele de muncă bazate încă pe modelul vechi de lucru de la 9 la 5, fără nicio posibilitate de program flexibil, sunt doar rareori convingătoare. Trebuie, de asemenea, luat în considerare faptul că digitalizarea a modificat regulile jocului prin schimbarea vechilor paradigme. În prezent, angajații se străduiesc să se autorealizeze și își doresc să găsească un loc de muncă care să îi facă să se simtă împliniți. Propriile lor cerințe creează o presiune asupra lor, pentru că dacă suntem sinceri, chiar și cel mai bun loc de muncă din lume va presupune în final o rutină.

Progresele tehnologice în continuă creștere au pus presiune asupra lucrătorilor de astăzi. Inteligența artificială, robotica, învățarea automatizată reprezintă tehnologii de ultimă generație, iar marile corporații sunt pe deplin concentrate asupra acestora. Ele reprezintă o provocare la adresa inteligenței oamenilor, a talentelor și abilităților noastre. Întrebarea de pe buzele tuturor este dacă oamenii vor fi înlocuiți cu mașini. Oare acest lucru va împinge oamenii către locuri de muncă cu o latură umanistă?

Mii de oameni vor lucra probabil de acasă pentru prima oară în această săptămână, din cauza epidemiei de coronavirus. Pentru alții, va fi la fel ca în orice altă săptămână. Cu toate acestea, toți vor avea nevoie de propria soluție personalizată pentru a-și menține productivitatea în aceste momente de grea încercare. Așa cum am menționat mai sus, există vești bune și vești rele în ceea ce privește lucrul de acasă.

Mai întâi, veștile bune. Oamenii vor ajunge să fie mai productivi dacă nu mai petrec ore întregi în deplasare sau în ședințe și nu se mai întind la masa de prânz sau la discuții cu colegii în pauza de cafea.

Acum, veștile proaste. Oamenii vor trebui să stabilească o rutină fără presiunea externă de a veni la timp la birou, pentru a fi productivi și pentru a lua pauze regulate de masă. Autodisciplina are cea mai mare importanță atunci când lucrăm de acasă, iar un sfat util ar fi să ne îmbrăcăm efectiv pentru muncă, chiar dacă lucrul în pijamalele poate părea tentant. Dacă vorbim cu colegii sau clienții prin legături video, aparențele trebuie păstrate, plus că în acest mod vom avea senzația că suntem de fapt la locul de muncă, ceea ce va duce la o creștere a productivității. Vorbitul cu colegii de muncă chiar și pe teme fără legătură cu serviciul, ne poate menține în priză.

Ce sunt testele psihometrice?

Dacă până acum nu a trebuit să parcurgeți un test psihometric, nu vă faceți griji. În viitor, va trebui cu siguranță. Sunt șanse ca la următorul interviu de angajare să treceți prin acest proces. În general, testele constau într-o serie de întrebări cronometrate, bazate pe abilități numerice, verbale și logice. Ele au ca scop evaluarea abilităților candidaților și potrivirea lor cu o anumită funcție. În plus, trebuie menționat că aceste tipuri de teste au evoluat foarte mult de la apariția lor. În prezent sunt utilizate într-o gamă largă de domenii organizaționale, pentru a afla dacă o persoană are inteligența emoțională necesară pentru a fi un manager de rang înalt, dacă știe să lucreze într-o echipă, în funcție de caracterul lor introvertit sau extrovertit, dacă lucrul de acasă are un impact asupra productivității și nivelului de implicare al persoanei.

Cum poate Great People Inside să evalueze forța de muncă aflată în regim de telemuncă?

În primul rând, suntem conștienți că primul pas în îmbunătățirea forței de muncă este de a identifica aspectele esențiale care vă definesc forța de muncă. Odată realizat acest prim pas, vom ști care sunt indicatorii cheie de performanță, la ce trebuie să fim atenți atunci când evaluăm angajații, prin dezvoltarea unui sistem de competențe bine structurat.

În al doilea rând, platforma noastră este extrem de ușor de personalizat astfel încât să răspundă nevoilor dvs. specifice. Vă oferim posibilitatea de a alege unul dintre modelele disponibile – sau puteți solicita dimensiunile adaptate nevoilor dvs. specifice, facilitând astfel întregul dvs. proces de evaluare.

Great People Inside vine în ajutorul oamenilor și companiilor cu servicii dedicate gestionării acestei perioade turbulente. Fie că vorbim despre tranziția către munca la distanță, despre provocările leadership-ului în timp de criză sau pur și simplu despre menținerea afacerii într-un mediu virtual, toate acestea sunt afectate în această perioadă, într-o mai mică sau mare măsură.

De aceea, prin intermediul platformei Great People Inside și a celor 4 instrumente de evaluare nou create veți putea face față cu brio situației actuale. Instrumentele noastre au la baza lor studii științifice legate de munca de acasă a angajaților, managerilor și a echipelor și sunt validate pe populația României. De asemenea, având în vedere faptul că trăim într-o lume complexă, ambiguă, incertă și, mai ales, extrem de volatilă (Modelul VUCA) am pregătit o evaluare dedicată liderilor și managerilor ce conduc organizații în contextul actual de business și care sunt nevoiți să se adapteze din mers noilor și deselor schimbări ce au loc. Puteți găsi toate aceste instrumente de evaluare accesând pagina: https://greatpeopleinside.com/ro/solutii-digitale/.